Endret: 3 mar 2021     Opprettet: 16 sep 2020

Luft radiatorene, men ikke for mye!

Hver vår og høst når vanntrykk settes i trykk i sentralvarmeanlegget må ovnene luftes for å fjerne luft, slik at varmt vann kan føres rundt i systemet.

Vi har noen eksempler på at lufteskruen er skrudd helt ut noe som resultetet i en nærmest ukontrollert lekkasje. En lufteskrue som er skrudd helt ut er det vanskelig å skru igjen når det strømmer ut vann.

Lufteskruen skal ikke skrus lenger ut enn at lufta i anlegget kan fjernes. Hører du det surkler i radiatorene, er det luft i systemet. Denne må fjernes for å få full varmeeffekt.

Du lufter systemet ved å skru lufteskruen ved hjelp av nøkkelen du ser på bildet en kvart eller halv dreining mot klokka om du har de orginale radiatorene av typen på bildet. Hold en kopp, bøtte e.l. under når du skrur. Når du kjenner at luft kommer ut hold koppen under ventilen og vent til det kommer en gjevn stråle med vann før du vrir nøkkelen tilbake og lukker ventilen som lufteskruen lukker.

Det kan hende du må gjenta prosessen flere ganger over en viss tid før hele anlegget er uten luft.

Det kan være lurt å øve seg på radiatoren på badet, ettersom det er en sluk i gulvet der, og det er vanligvis ikke så farlig om badegulvet blir vått.

Så langt har systemet vært fylt på med vann som  ikke er tilsatt varme. Varme tilsettes vannet om få dager.